Share on Pinterest
More share buttons
Deel met je vrienden


Submit

JFK

JFK

Ik zal vandaag niet te veel schrijven over het tijdsverschil. Conclusie: het was te vroeg vanochtend.

Als een kleine jongen was ik al gefascineerd over de moord op JFK. Ik kan me nog goed herinneren dat we in de zesde klas een geschiedenisboek kregen, waar een hoofdstuk in zat alleen over dit onderwerp. Vele documentaires later over mogelijke complot theorieën en natuurlijk de film van Oliver Stone gaan we vandaag naar de plek des onheil.

Na een paar bakken koffie en een broodje bij Starbucks gingen we de stad Dallas verkennen en liepen we, in de al flink toenemende warmte, naar de oude stad Dallas, daar waar het allemaal gebeurde.

Op vrijdag 22 november 1963 kwam John F. Kennedy naar Texas toe om in Dallas zijn herverkiezingscampagne te starten. Aangekomen op vliegveld “Love Field” pakte hij de open limo om naar de stad te rijden, waar duizenden mensen op hem stonden te wachten. Vanuit Commerce street draaide de limo Houston street op en maakte bij Elm street een bocht naar links om die straat te vervolgen. De rest is geschiedenis.

Na een korte wandeling kwamen we aan bij Elm street en meteen herken je al die beroemde plekken en waren we ons heel bewust van de omgeving en haar geschiedenis. Dat heb je niet vaak. We hebben het gehad in New York (WTC), het capitool in Washington D.C. en laatst in Berlijn.

Vanuit het gebouw op de zesde verdieping, waar toen de Texas School Book Depository zat, zou Lee Harvey Oswald JFK hebben neergeschoten. En nu zit er een museum en dat hebben we uiteraard bezocht.

Door middel van een audio guide werden we door het museum geleid en door de diverse stappen die uiteindelijk hebben geleid tot dit drama. Zeer vakkundig en indrukwekkend gedaan. Ongeveer halverwege kwamen we bij de plek waar Lee Harvey zou hebben gezeten en waar hij de schoten zou hebben gelost. Of hij het nou wel of niet heeft gedaan het museum liet dat, gelukkig, in het midden en was er zeker wel ruimte voor speculatie.

Wij zijn geen ervaren schutters, maar kijkend vanuit het raam leek het ons in ieder geval niet onmogelijk. Aan de andere kant, kan je je wel afvragen of Lee niet beter had kunnen schieten terwijl de limo nog reed op Houston street. Een object wat naar je toekomt lijkt makkelijker te raken, dan een object dat van je weg rijdt onder een vreemde hoek. Op dat moment lijkt het weer aannemelijk dat er andere schutters waren die vanuit het park zouden hebben geschoten. Wij weten het niet en we vermoeden dat niemand het ooit te weten komt.

Duidelijk is wel dat we beide behoorlijk onder de indruk waren van het museum, nadat we het verlaten hadden.

Na een broodje te hebben gegeten bij onze favoriete broodjeszaak hier in de States zijn we teruggelopen naar het hotel en hebben we daar een hele foute, maar zeer praktische (lees koel), tram gepakt naar het noorden van de stad. Het zou daar leuk zijn met winkels, restaurantjes, etc., maar dat bleek tegen te vallen. Eigenlijk vinden we Dallas niet zo heel leuk. Net als Oklahoma City is het een onsamenhangende stad met weinig gezelligheid. Dus onze Amerikaanse vriend uit Springfield, MO heeft ons op het verkeerde been gezet. Aan de andere kant; wie kan nou zeggen dat hij op de plek is geweest waar JFK is vermoord. Dus niet te veel mopperen.

Met de zelfde foute tram zijn we teruggegaan naar het hotel en hebben we de rest van de middag heerlijk bij het zwembad gezeten om onze nog zeer blanke huid te laten wennen aan de zon en zo af en toe een verfrissende duik in het water hebben genomen.

‘s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij het restaurant wat we gisteren te chique vonden en na een afzakkertje in het hotel zijn we rond een uur of elf naar bed gegaan.

De Foto’s

 

De Film: 6th Floor School Book Depository

 

Bijna 46 jaar na dato maakt deze plek nog bijzonder veel indruk. Op 22 november 1963 werd JFK neergeschoten. Door wie laten we in het midden, maar het gebeurde allemaal op Elm Street. Het filmpje van vandaag is misschien wat luguber, maar het is een belangrijk moment in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Je ziet het gebouw waarvan uit Lee Harvey Oswald de schoten loste op John F. Kennedy. Ongeveer halverwege werd hij voor de eerste keer geraakt en snel daarna kwam het fatale schot. Uiteindelijk zie je de brug waaronder door de limo verdween op weg naar het ziekenhuis, waar hij om 1 uur lokale tijd overleed.

Gerelateerde Berichten

Roberts Motown

Roberts Motown

Thirty Five

Thirty Five

Houston, we don’t have a problem

Houston, we don’t have a problem

Plaats een Reactie